Arteria renalis dal varyasyonu: Olgu sunumu
Nurullah YÜCEL, Ali KELEŞ, Cengiz KADIYORAN, Mehmet Akif GÜLER, Rabia HAŞİMOĞLU, Meryem Esma DÜZ
Amaç
Arteria renalis’ler aorta abdominalis’in kalın dalı olup en kısa yoldan böbreklere ulaşırlar. Bu nedenle oksijeni bol, basıncı yeterli olan kan böbreklere gelmiş olur. A. renalis’ler kısa bir seyirden sonra böbrek hilusuna gelince hemen dallara ayılırlar. A.renalis’ler 1. ve 2. Lumbal vertebra seviyesinde aorta abdominalis’ten dik açı ile çıkarlar. Aorta solda olduğu için sağ a.renalis sol a.renalis’ten daha uzundur. Böbreklerin pozisyonundan dolayı sol arter sağ arterden biraz daha yukarda bulunur. A.renalies , aortadan gelen kanın %25’ini böbreklere taşırlar. A.renalis’lerin her biri genelde 5 adet a. segmentalis'e ayrılır. A. segmentalis'lerin 4 tanesi pelvis renalis'in önünde, 1 tanesi arkasında olmak üzere hilum renalis'den girer.(1-2-3-4)
Arteria renalis varyasyonlarının tipleri ve sıklığı, hem anatomik hem de radyolojik incelemelerde yaygın olarak rapor edilmektedir. (5)
Gereç ve Yöntem
Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim dalı arşivinde bulunan dosya taramasında 53 yaşındaki erkek hastada arteria renalis dal varyasyonuna rastlanmıştır
Bulgular
Aorta abdoinalis’in L2 seviyesinde sol tarafta aksesuar renal arter gözlenmiştir. Sağ tarfta ise sadece bir tane renal arter bulunmaktaydı. Sol tarafta ki dalların sırasıyla çapları 0,48 cm ve 0,39 cm olarak ölçülürken sağ taraftaki tek arteria renalis’in aoarta abdominalis çıkış kök çapı 0,49 cm olarak ölçülmüştür.
Tartışma ve Sonuç
En yaygın anomali olarak, damar sayısının fazla olması bildirilmektedir. Literatürde ve klasik kitaplarda bu tür arterler ekstra, aberrant, accessory, supernumerary, suplementary olarak ifade edilmektedir.
272 vaka çalışmasında 54 (%20) çift a.renalis tespit edildi. Arteria renalis dal varyasyonlarının literatürde görülme sıklığı %15-50 olarak bildirilmektedir. (7)
100 kadavra böreğinde yapılan çalışmada ise %11 oranında dal varyasyonları tespit edilmiş. (8)
Tek taraflı aksesuar renal arter olguları insidansı ise %2.3-%8,6 olarak aktarılmaktadır.
Ürolojik ve böbrek transplantasyon cerrahilerinde, a.renalis stenozu ve abdominal aorta anevrizmasının endıvasküler onarımında ve vasküler rekonsrüksiyonlarında, endoskopik cerrahide, üroradyolojik çalışmalarda, renaovasküler hipertansiyonun patogenizi gibi konularda a.renalislerin konumlarının ve varyayonlarının bilinmesi önemlidir. (9)
Bu tür varyasyonlarının bilinmesi operasyon sırasında oluşabilecek komplikasyonların önüne geçebilmesini sağlayacak ayrıca radyolojik ve cerrahi uygulamaların başarısını arttıracaktır.